Yaklaşım Logo

Geçici Görevlendirme Süresinde Disiplin Hükümlerine Aykırı Bir Fiilin İşlenmesi Durumunda Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Merciin Tespiti (E-Yaklaşım)

MevzuautTR Reklam

Yazarlar: Serkan KURDAŞ*

                Mert BALCI**

E-Yaklaşım / Şubat 2023 / Sayı: 362

I- GİRİŞ

Kamu hizmetini sunmakla görevli memur ve kamu görevlilerinin, kamu hizmetinin ifasındaki fiil ve hallerinin düzenlenmesi Devletin yetki ve sorumluluğu altındadır. Devlet bu sorumluluğunu disiplin hukuku alanında yaptığı düzenlemelerle yerine getirir. Disiplin hukukuna aykırı hareketlerde bulunan memura ceza verecek merciin belirli olması da, ceza hukuku ve disiplin hukukunun ilkeleri açısından büyük önem arz etmektedir. Bu noktada, geçici görevlendirilen memurun disipline aykırı hallerde bulunması durumunda, memurun kadrosunun bulunduğu kurumun mu yoksa geçici görevde bulunduğu kurumun mu ceza verme yetkisine sahip olduğu hususunda mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Konuya ilişkin olarak mevcut hükümlere bakıldığında ise, net bir sonuca ulaşılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı, geçici görevlendirilen memura ceza verme yetkisinin hangi mercii de olduğunun tespitine ilişkin olarak mevcut düzenlemeler ve mahkeme kararları ışığında çıkarım ve önerilerde bulunmaktır.

Toplumsal ihtiyaçları karşılamak amacıyla kurulan Devletin, zaman içerisinde hem organizasyon yapısında değişim hem de ifa ettiği görevlerde artış meydana gelmiştir. Günümüzde ise devletin birçok farklı alanda ve çok fazla sayıda görevi bulunmaktadır. Devlet üzerine düşen bu görevleri vatandaşlarına kamu hizmeti sunarak yerine getirmektedir. Belli bir zamanda ve belli bir yerde meydana gelen toplumsal ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak yürütülen faaliyetlere kamu hizmeti denilmektedir([1]).

Devlet, kamu hizmetini bünyesinde bulunan memurlar ve kamu görevlileri eliyle ve öteden beri gelen hukuki düzenlemeler çerçevesinde yürütmektedir. Kamu hizmeti sunanların sınırları önceden çizilmiş bir mevzuat çerçevesinde iş ve işlemlerini yapması kaçınılmazdır. Disiplin hükümleri ise bu çerçevenin çeperini oluşturmaktadır. Disiplin hukuku, kamu hizmetinin doğru, etkin ve verimli ifa edilmesi amacıyla memurlar ve kamu görevlilerinin kamu gücünü kullanırken keyfiyete kaçmaması ve kamu gücünün suiistimal edilmemesi için konulmuş kurallardan oluşmaktadır. Böylelikle, kişi hak ve hürriyetlerine riayet edilmesi ve kaliteli bir kamu hizmetinin sunulması sağlanacaktır.

Türk idari yapısı, Fransa devlet modelinde olduğu gibi katı bir idari rejime sahiptir. Devlet kurumlarının örgütlenmesi ve kamu personelinin çalışma esasları Kanunlarda detaylı olarak düzenlenmiştir. Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin göreve başlama, atanma, yetiştirilme, kariyer, özlük, emeklilik vb. hususlara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer verilmiştir. Kanunda ayrıca, memurlar ve kamu görevlilerinin tabi olduğu ödev ve sorumluluklar, genel haklar, yasaklar ve disiplin rejimine yer verilmiştir. Bu kapsamda, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla mevzuatta emredilen ödevleri yerine getirmeyenlere, uyulması zorunlu bulunan hususları yapmayanlar ile yasaklanan işleri yapanlara disiplin cezası verileceği belirtilmiştir.

Kamu kurumları kendilerine verilen görevleri yerine getirmek amacıyla ihtiyaçları doğrultusunda yeteri kadar personel istihdam etmektedirler. Ayrıca, kamu kurumlarının kamu hizmetlerini kendi bünyelerinde istihdam ettikleri memurlar ve kamu görevlileri aracılığıyla yürütmeleri esastır. Bununla birlikte kurumların ihtiyaç duyması halinde istisnai olarak başka kamu kurumlarının kadrosunda görevli bulunan personeli kendi bünyelerinde geçici olarak istihdam edebilmektedirler. Bu gibi durumlarda geçici olarak görevlendirilen personel tarafından geçici görev sırasında disiplin hükümlerine aykırı bir fiilin işlenmesi halinde…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı