Yaklaşım Logo

7338 Sayılı Kanun İle Vergi İncelemesine Başlama Usulünün Değişmesinin İncelemede Olan Mükelleflere Etkisi

MevzuautTR Reklam

Yazar: Sinem YEŞİLDAĞ DEMİR*

Yaklaşım / Ocak 2022 / Sayı: 349

I- GİRİŞ

7338 sayılı “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”(1) ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) başta olmak üzere birçok Kanun’da düzenlemelere gidilmiş olup, söz konusu düzenlemeler yeni hükümler içermekte veya var olan yürürlükteki hükümlerde değişiklik öngörmektedir.

7338 sayılı Kanunla VUK’un 140. maddesinde değişikliğe gidilmiş ve yapılan değişiklikle vergi incelemelerine başlama usulü kökten değişmiştir. Bu durum, bilhassa vergi afları olarak bilinen matrah artırımı ve yapılandırma hükümlerini içeren düzenlemelerden faydalanmak isteyen mükellefleri yakından ilgilendirmektedir. Yazımızda, vergi incelemesine başlama usulünün değişmesine ve bu değişikliğin vergi aflarından faydalanma sürecindeki etkisine ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır.

II- 7338 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN YENİLİK

Mezkur Kanun’un 18. maddesinde yer alan hükümler şöyledir;

“MADDE 18 – 213 sayılı Kanun’un 140. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (2) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmış, (3) numaralı bendinde yer alan “Nezdinde” ibaresi “İncelemenin iş yerinde yapılması halinde nezdinde” şeklinde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasına “çerçevesinde,” ibaresinden sonra gelmek üzere “vergi incelemesine ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi, yazı, bildirim ve tutanakların elektronik ortamda düzenlenmesi ile” ibaresi eklenmiştir.

“1. İncelemeye tabi olana, vergi incelemesinin konusunu ve incelemeye başlanıldığı hususunu bir yazıyla bildirirler. Ayrıca, yazının bir örneğini bağlı olduğu birime ve ilgili vergi dairesine gönderirler.”

Yukarıda yer verilen yeni düzenlemenin VUK’un 140. maddesine uyarlanması ile anılan maddenin birinci fıkrasının 1, 2 ve 3 numaralı bendinin yeni hali aşağıdaki şekilde olacaktır.

“İncelemede Uyulacak Esaslar

Madde-140: Vergi incelemesi yapanlar, yaptıkları inceleme sırasında aşağıdaki esaslara uymaya mecburdurlar:

1. İncelemeye tabi olana, vergi incelemesinin konusunu ve incelemeye başlanıldığı hususunu bir yazıyla bildirirler. Ayrıca, yazının bir örneğini bağlı olduğu birime ve ilgili vergi dairesine gönderirler.

2. mülga

3. İncelemenin iş yerinde yapılması halinde nezdinde inceleme yapılanın muvafakatı olmadıkça resmi çalışma saatleri dışında inceleme yapamazlar veya buna devam edemezler (Tutanak düzenlenmesi ve inceleme ile ilgili emniyet tedbirlerinin alınması bu hükmün dışındadır. Ancak bu gibi tedbirler, incelemelerin yapıldığı yerdeki faaliyeti sekteye uğratmayacak şekilde yapılır)

…”

Değişiklikten önce vergi incelemelerine başlama usulüne bakıldığında, mükellefler bir yazı ile vergi müfettişlerinin veya incelemeye yetkili memurlarının çalışma ofisine çağrılır veya incelemeye yetkili olanlar mükelleflerin işyerine gider ve karşılıklı incelemeye başla tutanağı imzalanarak vergi i…

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı