Yaklaşım Logo

Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti – 3 No.lu KDV Beyannamesi Uygulaması (E-Yaklaşım)

MevzuautTR Reklam

Yazar: Çağlar KARNIYARIK*

E-Yaklaşım / Nisan 2022 / Sayı: 352

I- GİRİŞ

Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından Türkiye’de KDV mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlerin KDV’ye tabi olma esası getirilmiştir.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslara ise, 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde yer verilmiştir.

Bu çalışmamızda, bu hizmetlere ilişkin katma değer vergisi 3 No.lu KDV beyannamesiyle elektronik ortamda nasıl vergilendirme yapılacağı, beyannamenin ne zaman ve ne şekilde verileceği, sorumluluk ve cezai müeyyideler konularına değinilecek, bir örnek olay yardımıyla açıklanmaya çalışılacaktır.

05.12.2017 tarihinde yayınlanan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 41. maddesi ile elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda Katma Değer Vergisi Kanunu’nda önemli bir adım atılmış ve yapılan düzenleme ile 01.01.2018 tarihinden itibaren Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından Türkiye’de KDV mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlerin KDV’ye tabi olma esası getirilmiştir.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslara ise, 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde yer verilmiştir. Söz konusu tebliğde, anılan hizmetlere ilişkin KDV’nin beyanı ve ödemesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Buna göre; Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Türkiye’de katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisi 3 No.lu KDV beyannamesiyle elektronik ortamda beyan edilmektedir.

II- VERGİ SİSTEMİMİZDE İŞLEME TARAF OLANLARIN SORUMLULUĞU

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükellef ve Vergi Sorumlusu başlıklı

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı