Yaklaşım Logo

“Varlık Barışı”

MevzuautTR Reklam

Bu sene veya ilk etapta “Varlık Barışı”

Yapılan açıklamalardan, ilk etapta, yakın geçmişte örneklerini gördüğümüz türden, yurt dışından Türkiye’ye sermaye girişini teşvik edecek tarzda bir düzenleme yapılacağı anlaşılmaktadır.

Yurt dışından getirilecek ve şirket sermayesine eklenecek tutarlardan ya cüzi bir vergi (geçen sefer %2) alınacak ya da getirilen tutar teşvikli yatırımlarda kullanılırsa hiç vergi alınmayabilecektir.

Bu şekilde getirilip sermayeye eklenen tutarlar bir vergi kalkanı oluşturacak, o tutara kadar yapılacak incelemelerde vergi/ceza/faiz istenemeyecektir.

 

Yasalaşma sürecinde genel bir Mali Affa da dönüşebilir

Şu an yani kurumlar vergisi beyan dönemi, Mali İdare açısından, doğal olarak affın konuşulacağı en kötü zaman. Af beklentisi bu seneki beyanları da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bugünlerde Meclise sunulacak taslak Varlık Barışı ile sınırlı olmak zorunda.

Ancak konu Mecliste iken kapsamı genişletilebilir. Bu aşamada olmasa da çözüm sürecine de bağlı olarak, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Mali Genel Affını çok uzak olmayan bir gelecekte yaşayabileceğimiz beklentisindeyim.

 

Af söylentileri vergi incelemelerini de hızlandırıp agresifleştiriyor

Geçmiş dönemlerde ki kişisel gözlemlerime göre, af çıkmasına yakın dönemlerde vergi incelemelerindeki eleştiri konuları daha bir, deyim yerindeyse adeta deneyselleşiyor.

İncelemelerde nasıl olsa afla büyük indirimler yapılıyor psikolojisi ile belki normal dönemlerde eleştiri konusu yapılmayacak türden eleştiriler yapılabiliyor.

 

Bir Mali Sicil Affı da Gerekli

Mali İdarenin kara listesinin de bir düzenleme yapılıp sıfırlanmasında fayda var gibi duruyor. Tabi ki sahte belge ticareti yapanları hariç tutuyorum. Ancak bunun dışındaki, “Mali kader kurbanları” için temiz bir sahife açılmalı ve bu kara liste (fişleme konusu) sil baştan oluşturulmalı.

Türkiye tarihinde onlarca af yaşandı, bir tek bu konuda bir gelişme yaşanamadı.

 

Mali Genel Af Neden Çıkabilir?

İlk ve öncelikli gerekçesini yaşanmakta olan çözüm süreci oluşturacak. O konu bir çözüme kavuştuğunda doğal olarak genel af gündeme gelecek. Genel bir af Mali Genel Afsız eksik olur.

Yakın gelecekte yaşanacak üç seçim nedeniyle de beklenti ister istemez artıyor.

Bir başka gerekçe de hızla artan uyuşmazlıklar. Artan vergi incelemeleri, incelemeler nedeniyle yargıda bir önceki aftan sonra hızla oluşan yeni iş yükü ve sorun yaşayanların yarattığı baskı da ayrı bir gerekçe oluşturuyor. Bu konudaki kişisel gözlemlerime dayanarak çok rahat söyleyebilirim ki bu son gerekçe başlı başına bir baskı oluşturabilme özelliğindedir.

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı